Anmeldelser - MED EGNE ORD

Gå til indhold

Hoved menu:

Anmeldelser

Gourmand
 
Herunder er gengivet de (mere eller mindre) offentlige omtaler af "Gourmand":

 
 
12. april 2019 skrev Lotte Eskildsen denne anmeldelse på sin blogg-site: http://catsbooksandcoffee.com/gourmand-af-michael-clasen/

5 af 6 mulige
YYYYY

"Gensyn med Daniel Dreyer
I 2017 udgav Michael Clasen det første bind i en planlagt serie om privatdetektiven Daniel Dreyer og de syv dødssynder. I Grådighedens pris førte Michael os gennem en medrivende beretning om grådighed, MRSA og en korrupt medicinalindustri. Denne gang er det synden frås, der kommer under Michaels kærlige behandling.Handlingen
Mads Gourmand er på alle måder en stor mand. Fysisk stor, stor i slaget og med stor appetit på alle livets goder. Han er vant til at få hvad han peger på, og nu har han fattet interesse for den nedbrændte Fjordpavillon med den formidable udsigt – og ingen skal stå i vejen for hans planer. At han lover kommunen at bringe stor omtale til byen ved at bygge en Michelinstjernet restaurant, og at hans firma samtidigt kommer med et godt tilbud på kommunens levering af mad til pensionisterne – ja, det har da virkeligt intet med sagen at gøre…

Men da kommunens forvaltningschef findes bestialsk myrdet – bagbundet og kvalt med en rulle chokoladekiks – har salget af Fjordpavillonen medført sit første offer. Vicepolitiinspektør Poul Birk sættes på sagen, og beder endnu en gang privatdetektiv Daniel Dreyer om hjælp.

Men mordet er kun det første i rækken, og til sidst er Poul Birk så opslugt af efterforskningen at det får store personlige konsekvenser. Og hvordan er sagen forbundet til de to unge piger der, tilsyneladende helt uafhængigt af hinanden, begår selvmord samme dag?

Bedømmelsen
Efter Grådighedens pris var det nogle meget høje forventninger Michael Clasen havde sat til Gourmand – men gudskelov levede han op til dem alle. Med en god portion humor svinger han endnu en gang sin satiriske pen, men det denne gang er det kommunale Danmark der tages under kærlig behandling.

I dette andet bind spiller Daniel Dreyer en mere nedtonet rolle, men det gør ikke noget dårligt for bogen. Tværtimod giver det en god grobund til at kunne føje flere facetter til parret Poul og Maj, som jeg fortsat ser spille en afgørende rolle i de kommende bøger.

Emnet frås behandles glimrende fra flere forskellige vinkle, men måske er den mest fremtrædende en stikpille til en tid, hvor fedme og overforbrug udgør et større og større samfundsproblem. Og selvom plottet til tider udbredes en smule for meget, så tager det ikke fokus fra hovedtemaet – for hoved plottet er ganske godt skruet sammen og historien er velskrevet.

Jeg er stadig stor fan af Michael Clasens måde at kombinere samfundskritik og krimi. Han viser en god evne til at lege med sproget, og han skaber en god genkendelighed i sin miljøopbygning – for det er nok de færreste der ikke vil kunne genkende dele af Haubjerg (specielt henvisningerne til de – for borgerne – ofte absurde kommunale beslutninger).

Endnu en gang har jeg befundet mig i godt og underholdende selskab med Daniel Dreyer, og jeg ser allerede frem til at følge ham i tredje bind, der skal fokusere på synden begær."
 
 
8. februar 2019 - www.mitegetbibliotek.com v. Estrid Dyekjær

"Gourmand er en murstensroman. Størrelse XXL.
Clasen har fine og præcise beskrivelser af steder, handlinger, personer og meget andet.
Clasen lægger ikke fingre imellem, når han med satirisk vid og udsøgt sarkasme skildrer det kommunale Danmark og ikke mindst udbudshelvedet, som både offentlige og private aktører er underlagt. Dét er snedigt og præcist, og for det kan jeg ikke rose Clasen nok. Jeg tager hatten af for beskrivelserne af vores samfund som det ser ud lige nu."

 
 
29. januar 2019: Lektørudtalelse/materialevurdering fra DBC:

"Clasen tager i sin anden krimi med privatdetektiven Daniel Dreyer solidt fast om endnu en af de syv dødssynder. Denne gang er dødssynden "frås" dynamo. 
Vi befinder os i Haubjerg, som er en mellemstor dansk provinsby. Da en forvaltningschef findes myrdet, kneblet og kvalt med en pakke chokoladekiks tvunget i halsen, så kommer Daniel Dreyer på sagen.

Underholdende og velskrevet krimi med velsmagende ingredienser som humor, spænding og skarpe stænk af samfundssatire.
En krimi for de fleste biblioteker. Til krimilæsere som søger en krimi fra et dansk miljø."

Vurderet af Carsten Güllich-Nørby

 
 
18. december 2018 - Anmeldelse af bogblogger Mads-Peter W. Søby på siden empey.dkMads-Peder anmelder:
"Michael Clasen er endnu engang aktuel med en roman. Det er ”Gourmand”, en opfølger til ”Grådighedens pris” som virkelig var et mesterværk. ”Grådighedens pris” anmeldte jeg sidste år her på siden…
Jeg kiggede i anmeldelsen fra sidste år, og faldt over denne passage:
(…) mon ikke hovedpersonen Daniel Dreyer til den tid har fundet sig endnu mere til rette i privatdetektivfaget.”
I den henseende, blev jeg dog en smule skuffet. Daniel Dreyer gjorde det ganske godt som privatdetektiv også denne gang, men var egentlig nedtonet en hel del som hovedperson. Jeg tror, at Michael Clasen barsler med endnu flere krimier om privatdetektiven, og han har i den sammenhæng brug for at rulle et endnu større persongalleri ud. Nuvel, det kan jeg sagtens forstå, men jeg ville gerne høre mere til Daniel Dreyer. Man må faktisk læse en del sider ind i bogen, førend Daniel optræder første gang.
Desuden, jeg kritiserede i sidste anmeldelse M. Clasen for at brede plottet lige vel rigeligt ud. Det var dengang ikke en stor indvending, men jeg føler han også i denne udgivelse gør det. Der er sidehistorier i denne krimi, der reelt ikke har noget med hovedhistorien at gøre – det forvirrede mig en del…
Sprogligt sprudler M. Clasen som vanligt. Han tilstræber ikke, så vidt jeg kan se, at skrive som nogen anden – han skriver som han nu engang gør, og det er meget befriende med så autentisk en stemme.
Jeg er samlet set, ikke helt så imponeret over denne nr. 2 i en krimirække, som jeg var over nr. 1. Jeg kan lide universet forfatteren trækker mig med ind i. Jeg kan sagtens se opbygningen omkring nogle samfundskritikker han ønsker indarbejdet i historien. Stilistisk fremstår ”Gourmand” dog i mine øjne mindre elastisk end ”Grådighedens pris”. Jeg ser dog stadig frem til mere fra Michael Clasen. Der er noget befriende og anderledes over værkerne."
 
 
 
8. december 2018 - Interview i TV VestsjællandHele interviewet kan ses via dette link til YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=827v7yfR83I&t=81s
 
 
16. november 2018:

En kanal, der ikke blev til noget, optræder i den nye roman. Den ligger i Haubjerg, understreger Michael Clasen.
Michael Clasens romaner foregår i den opdigtede, sjællandske by Haubjerg. Her er han dog fotograferet ved havnen i Holbæk. Foto: Jørgen Juul

Clasen slipper en seriemorder løs
ROMAN: Holbækforfatteren Michael Clasen er klar med en ny roman om detektiven Daniel Dreyer, der bliver sat på en barsk sag i den sjællandske by Haubjerg.

Af Jørgen Juul
Sidste år opklarede detektiven Daniel Dreryer for første gang en stribe forbrydelser i den opdigtede, sjællandske by Haubjerg.
Dengang handlede det blandt andet om bakterier, grise, mink, dyrevelfærd og aktivister.
Nu er den gal igen i Haubjerg. En seriemorder er på spil. Borgmesteren og topembedsmænd findes døde. Det er en sag for Dreyer ...
Daniel Dreyer og universet i Haubjerg er skabt af forfatteren og teatermanden Michael Clasen, der bor i Dalen i Holbæk. Han er i gang med en roman-serie om Dreyer.
Bøgerne skrives med de syv dødssynder som tema. Sidste år var det grådighed, det handlede om - denne gang er det fråseri i flere afskygninger, og også spiseforstyrrelser - fedme og anoreksi - spiller en rolle i bogen.
- Vi lever i en tid, hvor fine kokke betragtes som kunstnere, som Picasso'er, der skal lave noget, der ikke er blevet lavet før. Men vi lever også i en tid med en verdensomspændende fedme-epidemi, siger Clasen.
Han gik i gang med "Gourmand" i august sidste år, holdt en pause med skriveriet i vinter, men tog så fat igen og blev færdig i efteråret.
- Det sidste blev skrevet i en pavillon i haven. Jeg holder meget af at skrive, men det er selvfølgelig lidt underligt at sidde der og opfinde folk og derefter slå dem ihjel. Man kommer jo til at holde af figurerne, siger Michael Clasen.
Clasens forrige krimi er solgt i 500 eksemplarer.
- Jeg ville da gerne sælge nogle flere, men jeg er mere forfatter end forlagsmand, siger han
"Gourmand" er udkommet på Books on Demand, men kan også købes i de to boghandler i Holbæk, der har den i kommission.

Med på krimi-messe
Hvert år i april er der krimi-messe i det tidligere statsfængsel i Horsens, og næste år er Michael Clasen med på messen med sin egen stand.
Haubjerg er som nævnt en opdigtet, sjællandsk by og mange vil nok finde et eller andet, der passer på netop deres by. Tag for eksempel afsnittet her. Det er fra "Gourmand":
"CanalCafeen lå ikke ved en kanal, for en sådan fandtes slet ikke i Haubjerg. For nogle år siden havde et byrådsmedlem foreslået, at man gravede en kanal fra havnen og op til Storgade. Her kunne der så ligge lystfartøjer, og langs bredderne skulle der etableres dyre boliger, mens stueetagerne kunne udnyttes til butikker, restauranter og cafeer. Efter den gamle bebyggelse var nedrevet, viste det sig, at et flertal af de folkevalgte i stedet besluttede at bruge pengene til et storslået sportsanlæg på en pløjemark uden for byen ..."
- Det er Haubjerg, understreger Michael Clasen.
Og i Haubjerg begynder "Gourmand" med en nedbrændt fjordpavillon og planerne om en ny restaurant, der skal bringe Michelin-stjerner til byen. Det er ikke alle begejstrede for. To piger begår tilsyneladende selvmord samtidig, og kommunale topfolk findes myrdet.
Der sker voldsomme ting i den sjællandske provinsby. Detektiven Daniel Dreyer og vicepolitiinspektør Poul Birk går i gang med opklaringen ...
Clasen har så småt taget fat på Dreyer-bog nummer tre. Den handler om begær.

Af Jørgen Juul: dagbladet Nordvestnyt

 
 
Tilbage til indhold | Retur til hoved menu