Anmeldelser - MED EGNE ORD

Gå til indhold

Hoved menu:

Anmeldelser

Grådighedens pris
 
28. februar 2019: Bogbloggen http://catsbooksandcoffee.com ved Lotte Eskildsen

"Michael Clasen har en plan. En plan, der involverer privatdetektiv og tidligere frømand Daniel Dreyer – og de syv dødssynder. Med synderne som gennemgående tema skal Daniel Dreyer udforske vores samfund og synders påvirkning af samme. I Grådighedens pris er det griskheden der skal udforskes, og det formår Michael Clasen at gøre på glimrende vis i historien om MRSA, manglende dyrevelfærd og aktivisme.

Grådighedens pris er en meget velskrevet og medrivende thriller. I en skøn blanding af fiktion og virkelighed tages læseren med ind bag kulisserne for den moderne landbrugsproduktion. Det er afslørende, det er medrivende og det er meget, meget skræmmende. Blandingen af spændende krimi og samfundskritisk afsløring fungerer rigtigt godt, og efterlader læseren med oplæg til refleksion over landbrugets overforbrug af antibiotika og vores eget ansvar som forbrugere.

Karaktererne er meget velbeskrevne og fremstår troværdige. Specielt Daniel lærer vi at kende i dette første bind, selvom han vist stadig har noget gemt i bagagen. Men også vennerne Poul og Maj (og deres indbyrdes forhold) er realistiske og med til at hæve bogen. Miljøbeskrivelserne er rigtigt gode.

Sproget fungerer hele vejen igennem på den der flydende og velfungerende stil, der formår at fastholde en læser. Selvom bogen omhandler reelle problemstillinger og forskning, så præsenteres det på en god måde, og bogen bliver på intet tidspunkt belærende. Derudover er det forfriskende med en hovedperson der ikke er desillusioneret betjent.

Det var spændende at møde Daniel Dreyer, og jeg glæder mig til at følge ham fremadrettet."

5 af 6
YYYYY
= "En medrivende læseoplevelse, der har provokeret, udfordret eller glædet. En bog der efterlader en sørgmodighed over, at den er slut."

 
 
12. august 2018: "Tegner lovende" Krimi-cirklen v. Finn Hansen

"Michael Clasen har startet et projekt, hvor han som tema bruger ”De Syv Dødssynder”. Grådighedens Pris er også præsentation af hans hovedperson detektiven Daniel Dreyer. Planerne er, at vi skal følge Daniel gennem alle 7 synder. (Det næste bind, som forfatteren er i gang med at skrive, hedder ”Gourmand”, hvor det naturligvis er ”Fråseri” der er temaet.) Men tilbage til handlingen i nærværende bog.
Den tager sin begyndelse i Guineabugten. Her bliver en dansk coaster angrebet af pirater. Under angrebet bliver en af vagterne på skibet såret. Han vender bagefter hjem til sin fødeby Haubjerg for at slikke sine sår.
Her forsøger han at slå sig ned sig ned som privatdetektiv. Det resulterer i, at han får en afgørende rolle, da han bliver involveret i en række mystiske og skæbnesvangre hændelser, som foregår på godset Tranedal.
Bogen er spændende, og som læser følger man et interessant plot. Historien virker realistisk. Det hele munder ud i en ganske velskrevet samfundsorienteret krimi fra den danske hverdag. Det viser sig, at der ulmer usædvanlige og truende ting lige under overfladen.
Michael Clasens projekt tegner lovende. Anbefales."

 
 
22. juni 2018: En fantastisk bog, v. Knud Hove, Bogrummet

"Michael Clasen har skrevet en fantastisk bog. Den har alle de ingredienser, der er nødvendige for at blive en succesroman.

Vi bliver kastet hovedkuls ind i problematikken om landbrugets miljøforurening. Specielt omhandlende MRSA.
MRSA står for Methicillin Resistente Staphylococcus Aureus. På dansk betyder det methicilinresistente stafylokokker.

Vi møder godsejeren på Tranedal, som har en meget stor griseproduktion fordelt på forskellige gårde rundt omkring på Sjælland. Derudover har han en stor minkproduktion ligeledes fordelt på nogle farme med en lokal bestyrer på hver farm.
Godsejerens datter er netop død efter kort tids sygdom. Kun ganske få personer, hovedsagligt sygehuspersonale, er klar over, at hendes død skyldtes, at hun var smittet med MRSA.

Som en sideløbende historie følger man seks unge mennesker, som bor på samme egn som Tranekær. De er meget optaget af dyrevelfærd og udfører forskellige aktioner, hvor de bl.a. sætter mink og grise fri, dog ikke med stort held. Under en af disse aktioner bliver en dreng bidt af en af de løsslupne mink og dermed smittet med MRSA. Godsejeren betaler drengens moder for at hemmeligholde dødsårsagen.
Nu træder vores hovedperson Daniel Dreyer op på scenen. Han har netop nedsat sig som privatdetektiv, og iflg. bagsideteksten er det ikke sidste gang, vi støder på denne person.

Det lover godt, og det er absolut en læseværdig thriller til en god varm sommer."

  af 5 
 
Ultimo januar 2018: Dansk BiblioteksCentral´s (DBC´s) lektørudtalelse:

"Kort om bogen:
Spændende samfundskritisk krimi, hvor privatdetektiven Daniel Dreyer dykker ned under den umiddelbare pæne danske virkelighed omkring det fiktive gods Tranedal.
Vurdering:
Underholdende og velskrevet samfundskritisk krimi om den pris vi alle måske må betale for landbrugets overforbrug af antibiotika. Jeg elsker referencen til George Harrisons sang: ”Piggies” i bogen: ”Have you seen the little piggies crawling in th dirt”.
En oplagt dansk krimi på mange biblioteker."

Carsten Gütlich-Nørby

 
 
19. december 2017:  https://www.dagensbog.dk/shop/diverse/graadighedens-pris/#reviews

"Spænding og eftertanke." 

Nikolaj
 
 

19.december 2017: dagbladet NordvestNyt, Holbæk
&
2. januar 2018: annonceavisen By og Land, Holbæk"Krimi om bakterier og grådighed

BØGER: Holbækkeren Michael Clasen tager fat på dødssynderne i ny krimi-serie – og lægger ud med en historie om MRSA-bakterier, manglende dyrevelfærd og aktivister.

Af Jørgen Juul

HOLBÆK: En rideulykke, grise, mink, en skovbørnehave, et gods, en gammel Nimbusmotorcykel, en coaster, et piratangreb og en medicinalvirksomhed er alle vigtige elementer i en helt ny og meget spændende krimi, der foregår i og omkring den opdigtede, sjællandske købstad Haubjerg. Den kan ligne flere byer. Holbæk, for eksempel. Krimien, der har titlen ”Grådighedens pris”, er da også skrevet af en holbækker. Det er Michael Clasen fra Dalen, der senest var bog-aktuel med ”Det smukke kranie fra Købmagergade”, der trak tråde til blandt andet Kongstrup, Vipperød og Ågerup.
Men bogen om det smukke kranie foregik for et par hundrede år siden, og historien i ”Grådighedens pris” er helt aktuel. Udgangspunktet er den såkaldte MRSA-bakterie. Den findes i svinebesætninger, men kan også overføres til mink og mennesker. Det har Michael Clasen skabt et intenst drama ud af.

Dødssynderne
Bogen handler om en af de syv dødssynder: Grådighed. Den repræsenteres i bogen af en stor og højt placeret svineproducent. Han hedder Knud E. Tranedal og ejer godset Tranedal, der ligger i nærheden af Haubjerg, en købstad med lavvandet kommunekasse, en brostensbelagt hovedgade, en Haubjerg Sport- & Fitnesspark, et HyperCenter, boligblokke ved havnen og et nyanlagt boligkvarter med navne som Brumbassevænget og Oldenborrevej.
- Byen er opdigtet og kan minde om flere købstæder på Sjælland, siger Michael Clasen.
Ideen til ”Grådighedens pris” fik holbækkeren for flere år siden.
- Jeg har jo læst og set en del om de forbandede bakterier, og jeg synes ikke, at dyrene bliver behandlet ordentligt i det konventionelle landbrug. Grise skal gå rundt med krølle på halen, ikke med kuperede haler. Det fik mig selvfølgelig til at tænker på, hvad der kan ske med de bakterier, siger Clasen, der i bogens efterskrift blandt andet noterer:
”En enkelt stand og et enkelt erhverv i landet er i gang med at påføre menneskeheden en svøbe, som de seneste generationers antibiotikabehandling ellers næsten havde uskadeliggjort eller udryddet.
Det er forfatterens højeste ønske, at dette stykke fiktion om få år vil opfattes som science fiction og ikke som endnu en ond drøm, der er gået i opfyldelse.”
- Det er et spørgsmål om dyrevelfærd. Jeg er ikke ude på at sige, at man ikke skal spise kød eller blive veganer i stedet. Jeg elsker selv godt kød og gode fisk. Men dyrene skal have det godt, mens de lever. Vi taler om dyr, levende væsener, der skal behandles med respekt. Der er stor forskel på at tale om dyr og om produktionsenheder i et industrialiseret landbrug, siger Michael Clasen.

Frømanden
Helten i den nye bog hedder Daniel Dreyer. Han er soldat i frømandskorpset, da det begynder – senere tidligere frømand.
- Helte nu om dage plejer at være tidligere politifolk eller journalister. Her er det altså en tidligere frømand. Og så synes jeg, vi havde brug for en helt, der ikke er dysfunktionel, siger Clasen.
Daniel Dreyer vil da også være at finde i den næste Clasen-krimi. Den kommer til at handle om frådseri, en anden af dødssynderne.
”Grådighedens pris” er på godt 400 sider.
Bogen er udkommet på Books on Demand, men sælges også hos boghandlerne i Holbæk.

 
 
16. december 2017: Dagens Bog:

"Godt selskab"
 
 
14. december 2017: "Absolut læseværdigt!"

GRÅDIGHEDENS PRIS, en krimi med Daniel Dreyer, Forfatter: Michael Clasen, Omslag: Anne Clemensen, Forlag: BoD, København - 2017, Sideantal: 414, Anmelder: Harry Blunck

Bogen er privatdetektiven Daniel Dreyer`s første optræden. Han må hilses meget velkommen, samtidig med et på snarligt gensyn.

Grådighedens Pris giver med sine bekendte, men absolut væsentlige beskrivelser af genkendelige og spændende rids af personer og omgivelserne, hvori handlingen udspiller sig. Helt central er godsejer Knud E, som suverænt bruger sin status og indflydelse, helt ind i landets topledelse og i lokalsamfundet Haubjerg. Det uønskede undertrykkes, mens egne interesser fremmes. Ingen er i tvivl om Knud E`s betydning, ingen trodser "faders vilje". Dette går ganske fint, indtil en dybt personlig tragedie ryster fundamentet for Knud E`s tilværelse, og så tager begivenhederne fart. Kunne tragedien være undgået? Hvorfor lyttede Knud E ikke til advarslerne, og hvorfor handlede han ikke i tide?

Knud E kaster sig ud i at finde løsningen på MRSA´ens gåde. Gennem sine kontakter engagerer han et solidt forskerteam, som i det skjulte skal forske sig frem til løsningen. For netop at holde aktiviteterne skjult chartrer han en coaster til at sejle udstyret til Benin og opretter eget lokalt hemmeligt forskningscenter. Coasteren bliver i Guineabugten overfaldet af pirater og en kraftig ildkamp udspiller sig, hvorunder frømanden Daniel Dreyer såres ganske alvorligt. Det er Daniel Dreyer, der, uden at kende Knud E personligt, vender tilbage til barndomsbyen Haubjerg og et arbejde som privatdetektiv. Det er i denne egenskab Daniel hyres af Knud E til at opklare hvem og hvorfor der begås hærværk på pelsdyrfarme, der også ejes af Knud E. Det fører til, at Daniel kommer vidt omkring i Haubjerg og omegn. Opdager at det er internationalt inspirerede kræfter, der driver deres spil, og at der er tråde, som fører til noget større, men som Knud E holder som sin hemmelighed. Hvad er det, og hvad er kernen i dette?

Opmuntrende, midt i begivenhederne, lærer Daniel den dejlige journalist Anita Sloth at kende. Et bekendtskab der på flere måder bliver afgørende i Daniels arbejde og privatliv. Det er Anita, der med sit kendskab til Knud E`s erhvervsaktiviteter leder Daniel på sporet af dennes hemmelige aktiviteter i Benin, aktiviteter der i det afrikanske samfund oplever et eget liv. Beskrivelserne af dette liv spænder vidt og giver læseren indtryk af dette fremmede samfund og dets beboere. Det lykkes for Daniel at få samlet alle tråde i et for læseren spændende handlingsforløb, der afdækker mange problemer med påfølgende tragedier. Absolut læseværdigt.

Såvel personbeskrivelserne, som de miljøer bogens begivenheder udspilles i giver læseren troværdige indtryk at arbejde med. Indtryk som kan identificeres i samfund hvor indflydelsesrige personer, individuelt og i grupper, mod bedre vidende undertrykker betænkelige forhold, ofte under deviser som hensynet til arbejdspladser og valuta indtjening. Bogen inspirerer læseren til eftertanke og er godt selskab med dens beskrivelser af samfund i hverdag og fest, samtidig må disse beskrivelser give læseren anledning til selv at vurdere egne opfattelser. Er det prisen værd at tænke og handle med grådigheden som ledestjerne? Er jeg personligt villig til at betale prisen? Læs bogens 414 sider."

 
 
4. december 2017: Fantastisk oplevelse

Mads-Peder Winther Søby anmelder på sin bogblogg Empey:Han giver bogen 5 stjerner ud ud af 5 mulige!


"Forfatter: Michael Clasen, Forlag: BoD, ISBN: 978-87-7188-479-1

Jeg bestilte et anmeldereksemplar af “Grådighedens pris” straks jeg så forfatteren Michael Clasen var aktuel med en ny roman. Jeg læste i foråret forfatterens forrige roman “Det smukke kranie fra Købmagergade” og var meget imponeret. Denne gang har M. Clasen kastet sig over krimigenren. Normalt ikke den genre jeg selv læser hyppigst, men den slags skal ikke stoppe mig, jeg var nysgerrig på mere efter sidste gode oplevelse… .

Bagest i “Grådighedens pris” er jeg såmænd iøvrigt nævnt ved navn, i forbindelse med et citat fra min anmeldelse af forfatterens forrige udgivelse – jo jo, det er en lille verden :-).

Nå, nu til anmeldelsen af den aktuelle udgivelse.

Wow, jeg er fuldstændig bjergtaget af “Grådighedens pris”. Det er en fantastisk bog – den er meget velskrevet og virkelig interessant læsning. Det er en krimi der samtidig peger på aktuelle problemstillinger i vores samfund, der som et ondt nemesis vil kræve vores alles opmærksomhed, før eller senere… . Den slags er selvsagt god spænding – og meget meget skræmmende læsning, fordi det så let kan blive aktuelt!

Jeg har svært ved at finde nok superlativer frem i forhold til bogen – den står efter endt læsning endnu stærkere i min bevidsthed end forfatterens forrige udgivelse, selvom den opererede med et historisk islæt, som ofte tiltaler mig mere end de forudsætninger krimien opererer på. “Grådighedens pris” er en af de bedste bøger, jeg har læst endnu i år. Det endda sagt, selvom jeg enkelte steder synes plottet favner for vidt – ikke at det ikke er spændende, men selv en forfatter af Michael Clasens format har svært ved at binde trådene helt overbevisende. Ikke at der er løse ender – det er der, så vidt jeg kan se ikke… . Alene persongalleriet gør det dog svært at få alle forgreningerne helt sikkert i hus. Det skal så siges, at det også er min eneste indvending imod bogen, som jo slet ikke er en stor en af slagsen. Genren som sådan er jo også ofte præget af delvist åbne slutninger – jeg tror da også, at M. Clasen barsler med en fortsættelse af bogen (det håber jeg), og mon ikke hovedpersonen Daniel Dreyer til den tid har fundet sig endnu mere til rette i privatdetektivfaget.

“Grådighedens pris” skal klart anbefales til alle. Den er mesterligt udført, og jeg vil da foreslå interessede allerede nu, at købe et eksemplar til sig selv i julen, og så kan den vel passende ligge under juletræet til alle du er på gave med. Fantastisk oplevelse."
 
 
29. november 2017: "Hold da fast, han kan skrive, den forfatter"

http://www.bogsyn.dk/index.php/litteratur/1323-gradighedens-pris-.html

"Michael Clasen: Grådighedens pris, 416 sider, BoD

Hold da fast, han kan skrive den forfatter.
Et skib bliver angrebet af pirater ud for Afrika. En af vagterne bliver såret og vender hjem til sin barndomsby Haubjerg. Her slår han sig ned som privatdetektiv. Og nu begynder begivenhederne, hvor han opdager en række mærkelige ting. Skæbnesvangre begivenheder på godset Tranedal.
Den handling er jo lige til højrebenet og er i andre forklædninger set før.
Men man skal lægge mærke til sproget hos Michael. Han har ofte lange tilløb, før han når til sagen og de enkelte delplots. Det gør ikke spor, og litteratur som hans er savnet indenfor thriller- og krimigenren, hvor der skam også gerne må kæles for sprog, samfundsovervejelser og detaljer, selv om der skal ske noget.
Så lige pludselig skifter skriveriet og munder ud i fortræffelige og meget livagtige dialoger. Og en beskrivelse af rederiejeren, hvor snottet hænger ud af næsen. . . . .
Ikke dårligt.
Vi er stadig med.
Så er vi med ét tilbage i overvejelserne, hvor hovedpersonen lige pludselig kommer i tanker om, at han har forsømt kærligheden, og at det da også er noget vrøvl at måle, hvorvidt Danmark er det lykkeligste folk osv. osv.
Forfatteren er tærskegod til at vekselvirke mellem sprogets mange forskellige facetter. Fra overvejelser, til dialoger, til reflektioner, til miljøbeskrivelser.
Han har så at sige ikke bare ordet i sin magt men også pauserne mellem ordene, der leder fra én måde at skrive på til en anden.
Det er DET, der giver bogen styrke.
Foruden Michaels absolutte og tydelige skriveglæde."

 
 
Denne side er senest redigeret 19. 12. 2017

 
 
 
Tilbage til indhold | Retur til hoved menu