Auf deutsch - MED EGNE ORD

Gå til indhold

Hoved menu:

Auf deutsch

Grådighedens pris > Udenlandsk
 
24. april 2020: SCHWEINEPESTSå er "Grådighedens pris" udkommet på tysk oversat af Elena Teuffer. Det gik ikke at oversætte titlen ordret, for i de senere år er der udkommet flere bøger på tysk, som hedder Preis der Gier. Så nu hedder den altså "Schweinepest". Elena Teuffer har været uhyre grundig og har leveret en oversættelse, som jeg er sikker på vil bringe tysksprogede læsere flot ind i Daniel Dreyers univers i og omkring Haubjerg. Se hendes hjemmeside her: https://www.facebook.com/roedetraaden/
Bortset fra teksten bliver bogen udgivet med Anne Clemensens bemærkelsesværdige coverdesign.

Den tyske udgivelse fås som e-bog her: Kobo, Tolino, Barnes & Noble , Scribd, Google Play, Amazon og Apple.

Gør dine tysksprogede venner og familie opmærksom på det!
Gute Vergnügung!

 
 
13. august 2018 - Auf deutsch, bitte!

Så har jeg lavet en aftale med Elena Teuffer, som har lovet, at oversætte "Grådighedens pris" til tysk. Den vil derefter blive gjort tilgængelig på dette sprog både som papirbog og e-bog.
Elena Teuffer er født i Köln, men bor nu i Reykjavík med 4 døtre. Hun har læst skandinavisk kultur og sprog blandt andet på universitetet i Bonn. Hun har boet i Åbo og i Padborg. Desuden er hun en ivrig strikker.
Der kommer til at gå nogle måneder, inden den tyske udgave af "Grådigheden" ligger klar, men jeg lover at fortælle mere om det, når vi nærmer os; foreløbig har Elena fået teksten sendt op til Island.Jeg "løb ind i" Elena via et særligt websted, som hedder "Babelcube". Det er amerikansk, og er et slags netværk, som bringer skribenter af alle slags sammen med oversættere fra mange sprog. Her kan man uploade oplysninger om sig selv og ens udgivelser og rette henvendelse til en - eller flere - af de mange oversættere. Hvis det viser sig, at der er et match, kan processen gå i gang.
Økonomisk er det enkelt: forfatter, oversætter og Babelcube deler med forskellige procentsatser overskuddet af salget, men det koster ikke en klink at komme i gang.
Jeg glæder mig allerede til at se de første 10 prøvesider på tysk, som jeg er lovet inden for et par måneder.
 
 


18. oktober 2018

Og så kom de første sider i dag. Herunder finder den germanofile læser de første to kapitler af "Grådighedens pris", som på tysk kommer til at hedde: "Der Preis der Gier". Og så kan man eller betragte det som en ekstra læseprøve.
Den endelige tyske udgave bliver nok klar i foråret 2018.
 
 
Dansk:

GITTA
TORSDAG 5. OKTOBER
 
I sygestuens dæmpede lys sad en ældre, gråhåret mand med sin datters hånd i sin. Sådan havde han siddet siden i går aftes. Et par gange var hans øjne gledet i, men hurtigt – ved viljens kraft – åbnede han dem atter.
Klokken halv fire om morgenen udåndede hans 40-årige datter. Stille.
Han hørte, hvordan hendes anstrengte åndedræt blev mere overfladisk for hver vejrtrækning, og efter blot et halvt minut var det ophørt. Det var vist det, man kalder en rolig død.
En moden sygeplejerske kom ilende til og tændte sygestuens skarpe loftlys. Med et rutineret blik tjekkede hun hurtigt monitoren over sengen. Vejrtrækning og hjerteaktivitet var ophørt. Med et tryk på en knap tilkaldte hun assistance, men begyndte straks selv at undersøge patienten.
Den høje, gråhårede mand rejste sig besværet, og uden et ord gik han langsomt gennem stuen, hen ad den nattestille hospitalsgang, ned ad trappen og ud på den mørke parkeringsplads foran sygehuset. På denne tid af døgnet holdt her ganske få biler, og han låste sig ind i sin sorte Range Rover.
På førersædet sad han og stirrede ud i mørket. De første tårer banede sig vej ud af øjenkrogene og gled ned ad hans furede kinder. De banede vejen for selve sammenbruddet. Hans ansigt fortrak sig i en grotesk grimasse, og han faldt ind over rattet og hulkede højt og grimt i den sorte efterårsnat. Knud Emmanuel Tranedal græd for første gang i rigtig mange år. Senest det skete, var for 40 år siden, da hans elskede datter Gitta blev født, og hendes mor døde straks derefter.
Nu var Gitta også død.
 
*
 


Knud E. Tranedal – som blot kaldtes Knud E af sin familie, sine venner og ansatte – blev far i alder af 34 år.
I mange år havde han levet som ungkarl. Men to år tidligere havde han til manges overraskelse giftet sig med den blot 24-årige tyske baronesse Elise von Löwenstein. Hun var datter af huset på det gods, som Knud E og nogle venner var blevet inviteret på jagttur til. Den blonde, unge pige og den charmerende verdensmand blev straks betaget af hinanden, og de blev gift efter tre måneders hemmelige møder i forskellige europæiske storbyer. To år senere nedkom Elise med deres eneste barn, datteren Birgitta, som altid blev kaldt Gitta. Den lille pige blev holdt over dåben af den daværende enkedronning og blev sin fars allerstørste kærlighed. Elise fik efter et par uger en dyb fødselsdepression, og mens Knud E var på forretningsrejse, tog hun den overdosis piller, som slog hende ihjel.
Knud E var adskillige år om at komme sig over Elises død, men ikke mindst hans pligtfølelse over for datteren bidrog til, at han for Gittas skyld kom videre i livet. Gitta blev i særklasse en ”fars pige”. Mange ville mene, at hun blev forkælet i en helt usmagelig grad, hvilket ikke var uden mening. På den anden side stillede Knud E også store krav til hende.
I de første skoleår gik hun i Haubjerg Borger- og Realskole, og hun udviklede sig til en både særdeles køn og velbegavet pige. Som mange andre piger var Gitta meget optaget af heste og ridning. Hun fik sin første pony som gave til sin seksårs fødselsdag.
I nogen afstand fra Tranedal Gods’ hovedbygning havde man bevaret en gammel kampestensbygning med hvidkalkede fuger. Her sørgede Knud E for at etablere godsets rideanlæg, komplet med udendørs og indendørs baner både til dressur og ridebanespringning omkranset af store græsarealer til ridehestenes græsning. Her begyndte også det vidt forgrenede stianlæg, som løb kilometervis gennem de udstrakte skove og engarealer, der udgjorde en del af Tranedal Gods.
Efter nogle år valgte Knud E at sætte Gitta i skole på Herlufsholm Kostskole, hvor han selv havde gået, og hvor man nu også havde åbnet for piger. Ved flid og ikke mindst gode medfødte evner opnåede hun årets bedste eksamensresultat på skolen, hvorfra mange af landets førende ledere blev rekrutteret. Efter studentereksamen begyndte Gitta efter sin fars råd på Copenhagen Business School, hvor hun læste erhvervsøkonomi og dimitterede på rekordtid og med tårnhøje karakterer. Derefter tog Gitta til London, hvor hun arbejdede i et internationalt bankierfirma. Hun forelskede sig i chefens søn, men efter nogle få år brød de med hinanden, og Gitta vendte hjem til Tranedal Gods meget skuffet, men en del klogere.
Som 27-årig – året efter hendes far fyldte 70 – var hun klar til at indtræde i godsets ledelse. Knud E var overmåde glad. Nu var hans fortabte, elskede datter vendt hjem til ham. Og hun var også vendt hjem til sin arvelod og sin plads i slægtens arvefølge. Selv var han fysisk og psykisk frisk og rask, men det var på tide, at godsets fremtid kom på plads. Han lavede en plan for datterens gradvise overtagelse af godsets ledelse. Han nævnede dog ikke over for Gitta, at hun også var forpligtet til at sørge for en arving.
Hun fik indrettet den gamle forvalterbolig efter alle kunstens og modens regler og arbejdede som sin fars forlængede arm i godsets drift. Knud E overlod i rask rækkefølge det ene område efter det andet af ledelsesarbejdet til datteren, som aldrig knyede, men tværtimod hurtigt fik styr på de nye arbejdsfelter. I sit stille sind frydede Knud E sig og sagde ofte til sig selv, at det var da en fantastisk datter, han havde. I begyndelsen undrede Knud E sig over sin datters ledelsesstil. Selv havde han altid styret godsets drift fra sit kontor i hovedbygningen, og det var kun få gange om året han i forretningsmæssigt ærinde vovede sig ud i skovene, markerne og staldene. Mange af de ansatte kunne knapt nok kende chefen fra andre lejligheder end jule- og høstfesten, hvor han sagde tak for deres indsats og så ellers skål! Gitta derimod sørgede for ugentligt at forlade administrationskontoret, iføre sig gummistøvler og gå tur i marker og stalde sammen med de forskellige forvaltere. Det var helt klart en anderledes og mere moderne stil, men ellers var der intet, Knud E kunne udsætte på datterens arbejde. Han glædede sig over, at generationsskiftet så ud til at skulle forløbe gnidningsfrit. Det næste generationsskifte havde han ingen indflydelse på, og derfor prøvede han at lade være med at tænke på det. Og nu var det hele væltet omkuld med et slag.
 For en uge siden havde Gitta taget på en af sine rutinemæssige rideture rundt på godsets jorde og skove på sin yndlingshest, den seksårige hingst Cæsar, som hun selv havde redet til.
Skovene stod i deres mest farverige efterårskulører, men denne fredag eftermiddag styrtregnede det. Mange steder havde der samlet sig pytter af anseelig dybde, og mange af stierne i det kuperede terræn var et smattet søle. Selv om både rytter og hest var rutinerede og godt samarbejdede, skete uheldet dog et sted, hvor de ofte havde været sammen før. Cæsar gled i mudderet og styrtede. Gitta kom til at ligge under det store dyr, som panisk kæmpede sig på benene igen. Da Cæsar løb ind på gårdspladsen uden rytter, begyndte en hektisk eftersøgning i godsets tre firehjulstrækkere. Knud E fandt sin datter på stedet, hun var styrtet, mudret, forslået og med et åbent lårbensbrud. Ambulancen kom efter en halv time, og Gitta blev indlagt på Haubjerg Sygehus, hvor hun straks kom på operationsbordet.
Lægerne fik nærmest rutinemæssigt sat lårbensknoglen sammen med diverse sølvreservedele og rustfri skruer. Knud E sad alene i det triste venterum. Efter en time kunne kirurgen fortælle ham, at operationen var gået godt, at Gitta stadig var halvvejs bedøvet og bare skulle have ro og søvn.
“Kom igen i morgen,” var beskeden.
 
*
 Fredagen efter Gittas død blev hun begravet fra det lille kapel i Tranedals hovedbygnings sidefløj. Det lille barokudsmykkede lokale var fyldt til det yderste, og mange gæster måtte stå udenfor under ceremonien. Kisten blev båret af Knud E med et ansigt så udtryksløst som en maske og fem af godsets højere funktionærer. Følget fulgte kisten ned til en af parkens fjerne ender, hvor familiegravstedet lå i læ af en halvkreds af gamle egetræer. Her blev Gitta gravlagt ved siden af sin mor, som hun aldrig havde kendt. Ved det efterfølgende gravøl i ridehallen bemærkede man, at Knud E ikke var til stede. Mandag morgen tog han ind til sygehuset, hvor han havde en aftale hos overlægen.
 
  


NOGET AT TÆNKE OVER
MANDAG 16. OKTOBER
 
Knud Emmanuel Tranedal var født 1942. Han nåede aldrig at se sin far, som døde på Østfronten som officer i Frikorps Danmark. Han blev opdraget af sin anæmiske mor, der lod ham passe af ”nanny’er” til han var gammel nok til at komme på kostskole.
 Knud E var enearving til Tranedal Gods beliggende omkring 25 kilometer vest for købstaden Haubjerg. Godset havde store jordtilliggender – omfattende skove, marker og enge – og adskillige udlejningsboliger på egnen. Nysø Hegn med søen hørte også til Tranedal. Godset indbefattede tre store gårde, som blev drevet hver for sig af forvaltere, der refererede direkte til godsejeren. På alle tre gårde var der store anlæg, hvor der hvert år på den mest moderne vis produceredes titusinder af svin. På en fjerde gård – Gerdasminde – drev Knud E’s forvalter en minkfarm.
Foruden sine landbrugsejendomme ejede Knud E en del store aktieposter i velrenommerede og lukrative, danske firmaer, nogle med tilknytning til landbrugssektoren, andre af mere industrielt tilsnit. Han sad i fire af disse firmaers bestyrelser, i det ene af dem som formand. Hans største samlede aktiepost var i det verdenskendte medicinalfirma SanoDan.
Under sine gymnasieår på Herlufsholm havde han etableret mange venskaber, og mange af dem holdt han kontakt med gennem alle årene. Selvfølgelig var der mange, han ikke traf så ofte mere, men mange deltog i Tranedals sagnomspundne jagter med efterfølgende selskaber, hvor der også ofte deltog medlemmer af kongehuset og mange andre repræsentanter for det mest velhavende og indflydelsesrige Overdanmark. I årene, mens Gitta havde travlt med at vokse op og uddanne sig, havde hendes far også travlt. Han havde ladet sig vælge til formand for branchesammenslutningen Danske Svineproducenter, og som sådan var han automatisk næstformand i den mægtige land-brugsorganisation, som man havde omdøbt til det folkelige navn Jord til Bord.
 
*
 

I dagtimerne var sygehusets parkeringsplads altid overfyldt. Den skulle rumme de ansattes, dagpatienternes og de besøgendes køretøjer, og det var der åbenbart ingen, der havde forestillet sig, da man i sin tid lagde sygehuset tæt bag en af Haubjergs indkøbs-gader. Og da sygehuset få år tidligere havde gennemgået en større udbygning, havde man yderligere nedlagt omkring hundrede parkeringspladser.
Knud E parkerede derfor sin sorte Range Rover i byens underjordiske p-kælder et stykke fra sygehuset og spadserede derhen i det høje formiddagssolskin. Det var tydeligvis en ældre herre, der gik gennem byen. Høj, med en rank holdning og en gang, der udstrålede, at her kom en mand, der var vant til, at andre trådte til side for ham. Iført en tyskfabrikeret lodenfrakke og sko med høj snøring. Han var barhovedet, så man kunne se hans halvlange, gråsprængte hårpragt, som trods hans alder stadig var tæt og uden bare pletter. Hans ansigt med den kraftige, kløftede hage var omhyggeligt glatbarberet. Lægen stod på gangen, klar til at modtage ham. Med en ydmyghed, der var utypisk for standen, viste han Knud E ind på sit kontor, idet han præsenterede sig:
”Jens Nielsen.” På hans navneskilt stod der ”overlæge”. Han var tydeligvis klar over, hvem han havde over for sig. Han startede, mens han bukkede let: ”En kop kaffe?”
”Nej, tak! De har bedt mig komme herind? Hvad kan jeg gøre for Dem, doktor Nielsen?”
”Joh, vi syntes, at det var bedst, at vi fik talt om … om Deres datters ulykkelige … Hvordan klarer De det, hr. Tranedal?”
”Tak for Deres interesse, men det skal De nu ikke blande Dem i! Kom bare til sagen: Hvad skal vi drøfte?”
Lægen rødmede uklædeligt og rømmede sig flere gange.
”Jo, ser De, hr. Tranedal, Deres datters benbrud var naturlig-vis et af de mere voldsomme, men i kirurgisk forstand var det ikke kompliceret, og operationen gik også præcist som den slags plejer, det vil sige uden komplikationer.” Lægen så Knud E ind i øjnene, inden han fortsatte. ”Som De ved, var det først efter et par dage, det gik galt. Deres datters sår på benet var åbenbart blevet inficeret, og efter yderligere to dage udviklede betændelsen sig til en regulær blodforgiftning.” Under lægens redegørelse sad Knud E urørlig og iagttog den nervøse læge.
”Alt det ved jeg jo, doktor. Kom til sagen!”
”Vi behandlede Deres datter med de mest potente antibiotika, vi råder over i dag, hr. Tranedal, men lige meget hjalp det!”
Som endnu et tegn på, at det var han nu helt på det rene med, sukkede Knud E dybt og så demonstrativt på sit Rolex arm-båndsur. Lægen var nu inde på noget, han opfattede som sikker grund og lod sig ikke slå ud af Knud E’s opførsel. Med fast stemme spurgte han:
”Siger MRSA CC398 Dem noget, Tranedal?”
”Mit landbrug avler over 200.000 grise om året, så mon ikke?” Også Knud E’s tone var blevet skarpere.
”Og Deres datter havde sin daglige gang i svinestaldene?”
”Naturligvis.”
”Havde hun døjet med infektionssygdomme i den seneste tid?”
”Hun var sund og rask, som sædvanlig.”
”Ikke helt. Vi kan se, at i de seneste uger har hun været under en bredspektret antibiotikakur mod en hårdnakket underlivs-betændelse, hun led af. Det har hun ikke fortalt Dem om?”
Efter et øjebliks tøven svarede Knud E i en affærdigende tone:
”Den slags plejede vi ikke at underholde hinanden med, doktor Nielsen. Men hvad har det med hendes … altså, hendes dødsfald … ” Han sank en gang. ”… med hendes dødsfald at gøre? Man dør vel ikke af en underlivsbetændelse?”
”Nej, ikke med mindre at en antibiotikakur har udryddet hele ens sunde bakterieflora, som normalt vil udkonkurrere en infektion forårsaget netop af MRSA CC398!”
 
 *
 Efter frokost gik Knud E alene ned til godsets begravelsesplads bare fulgt af sin gamle og gigtplagede labrador Lucky. Gittas grav var helt dækket af buketter og kranse i efterårets farver. Han satte sig på stenbænken og stirrede tomt ud i luften. Hunden lagde sig træt ved siden af ham. Om det var efterårsvinden var ikke til at afgøre, men en enkelt tåre trillede ned hans kind.
Tænk, at der ikke skulle andet end en banal rideulykke til at styrte alle hans planer. Hele meningen med hans tilværelses stræben havde i den grad været bundet op på Gitta og hendes lykke. Og nu lå hun dernede! Det var ubærligt.
MRSA CC398! Åhr, jo om han kendte til den? Mon ikke. Lægernes dom var klar: Gitta døde på grund af en MRSA CC398-infektion. Stafylokokbakterien, der kaldes MRSA CC398, er i offentligheden – måske lidt uretfærdigt – kendt som “svinebakterien”. MRSA-bakterierne havde også forekommet i sygehusmiljøer, hvor man havde bekæmpet dem i en menneskealder. Til gengæld florerede de nu først og fremmest i de fleste af landets svinestalde. Sygehusets undersøgelser havde godtgjort, at de bakterier, der dræbte Gitta stammede fra en af de svinestalde, hun administrerede på Tranedal Gods. Knud E’s tanker vandrede tilbage i tiden.
 Som formand for Danske Svineproducenter, havde han skaffet sig mange modstandere om ikke direkte fjender. Igennem flere år kom han i offentligheden til at fremstå som indbegrebet af den mest hensynsløse og kortsynede interessevaretagelse, man mødte i landet. Med halve og trekvarte løgne og retoriske fordrejninger havde han kæmpet for sit erhvervs interesser. Hans debatform, som man jævnligt havde mødt på tv, i radio og den trykte presse, var aggressiv og populistisk og benyttede sig af løgne- og bulldozertaktikker. Som en af landets største svineavlere var han ofte i ilden. Mange mindedes – selv efter flere år – hans optræden i en tv-udsendelse, hvor han hånede og latterliggjorde miljøforkæmpere og videnskabsfolk, der advarede mod farerne ved sygdommen MRSA, der truede med at lægge en bombe under antibiotikabehandlingen ikke bare i landet, men i det meste af verden. Han afsluttede debatten ved i vrede at forlade tv-studiet med en arrogant bemærkning om, at han nok vidste bedre end disse studenter og Politiken-læsere.
 I disse år gik det op for flere og flere borgere, at det eksisterende landbrug lå meget langt fra det, de havde lært om i skolen. Samtidig med at en stadig mindre andel af landets BNP kom fra landbruget, overgik erhvervet til rendyrkede industrielle metoder. Landmændene (nu var det ikke fint mere at kalde sig bønder) omtalte deres husdyr som produktionsenheder, og behandlede dem som sådan. Søer, åer og fjorde blev forurenet af gødning og giftstoffer, der blev udvasket af landbrugsjorden. Dyrevelfærd blev et fremmedord. Landbruget opførte sig, som om det ejede hele landet og skulle have økonomisk kompen-sation for selv de mest enkle og naturlige indgreb. I det hele taget kom bønderne til at fremstå som den mest grådige og hensynsløse stand i landet. Det kunne vel for fanden ikke passe, at det var naturfredningsfolk, klidmostre og afdankede hippier, der havde ret? Nu havde han selv i alle disse år været svineavler og knapt haft en sygedag! Skulle hans egen skråsikkerhed og standsinteresser virkelig være medvirkende årsager til hans elskede datters alt for tidlige død? Gid det ikke passede. Forvirrede tanker kørte rundt i Knud E’s hoved, da han gik hjemad i tusmørket.
 
 
Deutsch:

GITTA
DONNERSTAG, DEN 5. OKTOBER
 
Im gedämpften Licht des Krankenzimmers saß ein älterer, grauhaariger Mann und hielt die Hand seiner Tochter. Bewegungslos hatte er seit gestern Abend dagesessen. Ein paar Male waren seine Augen zugefallen, aber schnell - mit Willenskraft - öffnete er sie wieder.
Morgens um halb vier starb seine 40-jährige Tochter. Ganz ruhig.
Er hörte, wie ihre angestrengten Atemzüge mit jedem Mal flacher wurden, und nach nur einer halben Minute hatten sie ganz aufgehört. Das war wahrscheinlich das, was man unter einem friedlichen Tod verstand.
Eine ältere Krankenschwester kam herbeigeeilt und schaltete das gelle Deckenlicht im Krankenzimmer ein. Sie warf einen routinierten Blick auf den Monitor über dem Bett, kontrollierte Atmung und Herzschlag, die zum Stillstand gekommen waren. Sie drückte die Klingel, um weiteres Personal herbeizurufen, begann aber umgehend selbst, die Patientin zu untersuchen.
Der hochgewachsene, grauhaarige Mann stand schwerfällig auf und ohne ein Wort zu sagen ging er langsam durch das Zimmer, auf den in nächtlicher Stille liegenden Krankenhausflur, die Treppe hinunter und trat auf den dunklen Parkplatz vor dem Krankenhaus. Zu dieser Zeit standen hier nur wenige Autos. Er ging zu seinem schwarzen Range Rover und schloss sich darin ein.
Er saß auf dem Fahrersitz und starrte in die Dunkelheit. Die ersten Tränen bahnten sich ihren Weg aus den Augenwinkeln und rannen seine zerfurchten Wangen hinunter. Sie bahnten den Weg für den eigentlichen Zusammenbruch. Sein Gesicht verzog sich zu einer grotesken Grimmasse, er beugte sich über das Lenkrad und schluchzte laut und schmerzerfüllt in die schwarze Herbstnacht. Knud Emmanuel Tranedal weinte zum ersten Mal seit vielen, vielen Jahren. Das letzte Mal geschah es vor 40 Jahren, als seine geliebte Tochter Gitta auf die Welt kam und ihre Mutter kurz nach der Geburt starb.
Jetzt war Gitta auch tot.
 
*
 
Knud E. Tranedal, von seiner Familie, seinen Freunden und Angestellten nur Knud genannt, wurde im Alter von 34 Jahren Vater.
Viele Jahre hatte er als Junggeselle gelebt. Aber zur Überraschung vieler heiratete er zwei Jahre eher die nur 24-jährige deutsche Baronesse Elise von Löwenstein. Sie war die Tochter des Hauses auf dem Gut, wo Knud und einige seiner Freunde ab und zu zum Jagen eingeladen waren. Die blonde junge Frau und der charmante Mann von Welt waren direkt zueinander hingezogen, und nach drei Monaten heimlichen Treffen in verschiedenen europäischen Großstädten wurden sie vermählt. Zwei Jahre später gebar Elise ihr einziges Kind, die Tochter Birgitta, die immer nur Gitta genannt wurde. Das kleine Mädchen wurde von der damaligen Königinwitwe aus der Taufe gehoben und wurde  zum Augenstern ihres Vaters. Elise versank nach ein paar Wochen in tiefsten Wochenbettdepressionen, und während Knud auf Geschäftsreise war, nahm sie eine Überdosis Tabletten, an der sie starb.
Es dauerte etliche Jahre, bis Knud über den Tod von Elise hinweg kam. Aber nicht zuletzt sein Pflichtgefühl gegenüber seiner Tochter trug dazu bei, dass er um Gitta Willen wieder am Leben teilnahm. Gitta wurde eine Vatertochter der ganz besonderen Art. Viele meinten, dass sie schon auf geschmacklose Art und Weise verwöhnt wurde, und da war durchaus etwas dran. Andererseits stellte Knud  auch hohe Ansprüche an sie.
Die ersten Schuljahre verbrachte sie in der Haubjerger Volks- und Realschule, und sie entwickelte sich zu einem besonders anmutigen und begabten Mädchen. Wie viele andere Mädchen war Gitta in Pferde vernarrt und hatte Spaß am Reiten. Zu ihrem sechsten Geburtstag bekam sie ihr erstes Pony geschenkt.
In einigem Abstand vom Hauptgebäude des Tranedal Gutes hatte man ein altes Steingebäude mit weißgekalkten Fugen stehen gelassen. Hier ließ Knud die Reitanlage seines Gutes bauen, komplett mit Innen- und Außenbahnen für Dressur und Springreiten, umgeben von großen Weidearealen, damit die Reitpferde grasen konnten. Hier begann auch das weitverzweigte Reitwegenetz, das kilometerlang durch die weitläufigen Wälder und Wiesen lief, die zum Gut Tranedal gehörten.
Nach ein paar Jahren beschloss Knud, Gitta auf das Herlufsholmer Internat zu schicken, wo er selber zur Schule gegangen war und das nun auch für Mädchen geöffnet hatte. Mit Fleiß und nicht zuletzt auch durch ihre angeborene Intelligenz wurde sie Jahrgangsbeste auf ihrer Schule, von wo die Führungselite des Landes rekrutiert wurde. Nach dem Abitur schrieb sich Gitta auf ihres Vaters Rat in die Copenhagen Business School ein, wo sie in Rekordzeit Betriebswirtschaft studierte und mit hervorragenden Noten ihren Abschluss machte. Danach zog Gitta nach London, wo sie in einer internationalen Bank arbeitete. Sie verliebte sich in den Sohn des Chefs, aber nach einigen Jahren trennten sie sich und Gitte kam zwar sehr enttäuscht, aber um einiges klüger nach Gut Tranedal zurück.
Als 27-jährige – ein Jahr, nachdem ihr Vater 70 wurde – war sie bereit, in die Leitung des Gutes einzutreten. Knud war überglücklich. Jetzt war seine geliebte, verlorene Tochter zu ihm nach Hause zurückgekehrt. Und sie war auch zu ihrem Familienerbe zurückgekehrt, bereit, den ihr vorbestimmten Platz auf dem Gut einzunehmen. Er selber erfreute sich guter geistiger und körperlicher Gesundheit, aber es war an der Zeit, dass die Zukunft in das Gut einzog. Er erarbeitete einen Plan, wie seine Tochter nach und nach die Leitung des Gutes übernehmen würde. Er erwähnte Gitta gegenüber jedoch nie, dass sie auch dazu verpflichtet war, für einen Erben zu sorgen.
Die alte Verwalterwohnung wurde nach allen Regeln der Kunst für sie modernisiert und eingerichtet und sie begann, als verlängerter Arm ihres Vaters in der Bewirtschaftung des Gutes zu arbeiten. Knud übergab einen Leitungsbereich nach dem andern an seine Tochter, die nie einknickte, sondern sich ganz im Gegenteil schnell in die neuen Arbeitsfelder einarbeitete. Im Stillen freute Knud sich und sagte sich oft selber, was für eine fantastische Tochter er doch hatte. Am Anfang wunderte Knud sich über den Leitungsstil seiner Tochter. Er selber hatte die Geschicke des Gutes immer von seinem Büro im Hauptgebäude aus gelenkt, und es gab nur wenige Anlässe im Jahr, an denen er sich von Geschäfts wegen in Wald, Wiesen und Ställen blicken ließ. Viele seiner Angestellten kannten ihren Chef so gut wie gar nicht und sahen ihn nur zu Gelegenheiten wie am Weihnachts- und Erntefest, wo er sich für ihren Einsatz bedankte und ihnen zuprostete. Gitta hingegen richtete es ein, dass sie einmal in der Woche den Bürotrakt verließ, sich Gummistiefel anzog und zusammen mit den verschiedenen Verwaltern eine Runde durch die Ställe ging und mit ihnen das Gelände abschritt. Es war ganz klar ein anderer, modernerer Stil, aber ansonsten gab es nichts, was Knud an der Arbeit seiner Tochter aussetzen konnte. Er freute sich, dass der Generationswechsel reibungslos von Statten ging. Auf den nächsten Generationswechsel hatte er keinen Einfluss, und daher versuchte er, nicht darüber nachzudenken. Und jetzt war alles mit einem Schlag vorbei.
Vor einer Woche war Gitta zu einen ihrer routinemäßigen Ausritte durch das Gelände des Gutes aufgebrochen. Sie nahm ihr Lieblingspferd Cäsar, einen sechsjährigen Hengst, den sie selber eingeritten hatte.
Der Wald stand in den schönsten Herbstfarben, aber an diesem Freitagnachmittag regnete es in Strömen. An vielen Stellen hatten sich Pfützen von ansehnlicher Tiefe gebildet und viele Reitwege im hügeligen Gelände bestanden nur noch aus schmatzendem Schlamm. Obwohl Pferd und Reiterin routiniert waren und gut zusammenarbeiteten, geschah das Unglück an einer Stelle, wo sie schon oft zusammen unterwegs gewesen waren. Cäsar rutschte im Schlamm aus und stürzte. Gitta landete unter dem großen Tier, das sich panisch wieder auf die Beine kämpfte. Als Cäsar ohne Reiter auf den Hofplatz gelaufen kam, begann eine hektische Suche mit den drei Geländewagen des Gutes. Knud fand seine Tochter an dem Platz, wo sie gestürzt war - verdreckt, hilflos und mit einem offenen Oberschenkelbruch. Eine halbe Stunde später kam der Krankenwagen und Gitta wurde in das Haubjerger Krankenhaus eingeliefert, wo sie direkt in den OP gebracht wurde.
Die Orthopäden waren versiert, setzten den Oberschenkelknochen zusammen und fixierten den Bruch mit diversen silbernen Ersatzteilen und rostfreien Schrauben. Knud saß alleine im trostlosen Wartezimmer. Nach einer Stunde konnte der Chirurg ihm mitteilen, dass die Operation gut verlaufen war, Gitta immer noch halb in der Narkose lag und jetzt Ruhe und Schlaf brauchte.
„Komm morgen wieder“, wurde ihm gesagt.
 
*
 
Am Freitag nach Gittas Tod fand das Begräbnis in der kleinen Kapelle in einem Seitenflügel des Hauptgebäudes statt. Der kleine, barocke Raum war bis zum Bersten gefüllt und viele Gäste mussten während der Zeremonie draußen warten. Der Sarg wurde von Knud, mit einer so ausdruckslosen Mine wie eine Maske, und fünf hochrangigen Gutsmitarbeitern getragen. Die Trauergemeinde folgte dem Sarg in einer Prozession in ein entferntes Ende des Parks. Dort lag, geschützt im Halbkreis von alten Eichen, die Familiengrabstätte der Tranedals. Gitta wurde an der Seite ihrer Mutter beerdigt, die sie nie gekannt hatte. Beim nun folgenden Leichenschmaus in der Reithalle bemerkte man, dass Knud nicht anwesend war.
Am nächsten Montagmorgen fuhr er zum Krankenhaus, wo er einen Gesprächstermin beim Oberarzt hatte.
 
  
ETWAS ZUM NACHDENKEN
MONTAG, DER 16. OKTOBER
 
Knud Emmanuel Tranedal wurde 1942 geboren. Er hatte seinen Vater nie gesehen, der Hitler die Treue schwor und sich freiwillig dem dänischen Freikorps anschloss. Er kämpfte als Offizier auf deutscher Seite und fiel an der Ostfront.
Knud wuchs bei seiner anämischen Mutter auf, die ihn von Kindermädchen beaufsichtigen ließ, bis er alt genug war, ins Internat geschickt zu werden.
Knud war der Alleinerbe von Gut Tranedal, das 25 Kilometer vom nächsten größeren Ort Haubjerg entfernt lag. Zum Gut gehörten weitläufige Ländereien, darunter Wälder, Wiesen und Ackerland, sowie einige Mietwohnungen. Nysö Forst mit seinem See gehörte ebenfalls zu Tranedal. Zum Gut gehörten außerdem drei große Höfe, die von Verwaltern bewirtschaftet wurden, die direkt dem Gutsbesitzer unterstanden und ihm Rechenschaft abzulegen hatten. Auf allen drei Höfen gab es große Anlagen, auf denen jedes Jahr auf modernste Weise zehntausende von Schweinen produziert wurden. Auf dem vierten Hof - Gerdasminde- betrieb Knuds Verwalter eine Nerzfarm.
Zusätzlich zu seinen Ländereien besaß Knud Aktien in renommierten und lukrativen dänischen Firmen; manche davon gehörten entfernt zum Landwirtschaftssektor, andere eher zum Industriebereich. Er war im Vorstand von vieren dieser Firmen, in einer sogar als Vorsitzender. Sein größter Aktienposten befand sich jedoch im weltweit bekannten Pharmakonzern SanoDan.
Während seiner Gymnasialzeit in Herlufsholm hatte er viele Freundschaften geknüpft, und mit einigen seiner damaligen Schulkameraden hatte er bis heute Kontakt gehalten. Selbstverständlich gab es viele, die er nicht mehr so oft traf, aber viele nahmen an Tranedals legendären Jagden mit anschließender Gesellschaft teil, zu denen auch Mitglieder des Königshauses und andere Repräsentanten der wohlhabenden und einflussreichen dänischen Oberschicht kamen. In den Jahren, als Gitta vollauf damit beschäftigt war, heranzuwachsen und zur Schule zu gehen, war ihr Vater auch vollauf beschäftigt. Er hatte sich zum Vorstandsvorsitzenden des Branchenverbundes „Dänische Schweineproduzenten“ wählen lassen, und als solcher war auch Vize der mächtigen Landwirtschaftsorganisation, die man auf den ansprechenderen Namen "Frisch auf den Tisch" umbenannt hatte.
 
*
 
Tagsüber war der Parkplatz des Krankenhauses immer übervoll. Eigentlich sollten dort nur die Autos der Angestellten, Tagespatienten und Besucher Platz finden. Als man seinerzeit das Krankenhaus direkt hinter einer von Haubjergs Einkaufsstraßen gebaut hatte, konnte sich offenbar niemand vorstellen, dass er auch von Bürgern genutzt werden würde, die in anderen Angelegenheiten unterwegs waren. Und als das Krankenhaus vor ein paar Jahren weitläufig ausgebaut wurde, verschwanden rundherum noch ein paar hundert Parkplätze unter den neuen Gebäuden.
Daher parkte Knud seinen schwarzen Range Rover ein Stück weg im unterirdischen Parkhaus des Ortes und ging zu Fuß in der hellen Vormittagssonne zum Krankenhaus. Er war eindeutig ein älterer Herr, der durch die Stadt ging. Hochgewachsen, mit aufrechter Haltung, und einem festen Gang, der zu verstehen gab, dass hier ein Mann unterwegs war, der gewohnt war, dass andere für ihn den Weg räumten. Er trug eine in Deutschland genähte Lodenjacke und halbhohe Schnürschuhe, aber keinen Hut. Daher konnte man seine halblange, graugesprengte Haarpracht sehen, die trotz seines Alters füllig war - er hatte noch nicht einmal Geheimratsecken. Sein Gesicht mit dem kräftigen, gespaltenen Kinn war sorgfältig glattrasiert.
Der Arzt stand auf dem Flur, bereit, ihn zu empfangen. Mit einer Unterwürfigkeit, die für seinen Stand vollkommen untypisch war, wies er Knud in sein Büro, bevor er sich vorstellte:
„Jens Nielsen.“ Auf seinem Namensschild stand „Oberarzt“. Ihm war deutlich bewusst, wen er vor sich hatte. Während er sich leicht verbeugte, fragte er: „Eine Tasse Kaffee?“
„Nein, danke. Sie haben mich hergebeten? Was kann ich für Sie tun, Doktor Nielsen?"
„Tja… Wir dachten, es wäre das Beste, dass wir nochmal … über den tragischen Tod Ihrer Tochter… Wie geht es Ihnen, Herr Tranedal?“
„Vielen Dank für Ihr Interesse, aber darum brauchen Sie sich nicht zu kümmern. Kommen Sie einfach zur Sache. Was möchten sie mit mir besprechen?“
Der Arzt errötete peinlich berührt und räusperte sich einige Male.
„Ja, also... Sehen Sie, Herr Tranedal, der Beinbruch Ihrer Tochter entstand natürlich durch gewaltige Krafteinwirkung, aber chirurgisch betrachtet war er nicht kompliziert, und die Operation verlief, wie man es in so einem Fall erwartet, nämlich ohne Komplikationen.“ Der Arzt schaute Knud in die Augen, bevor er fortfuhr: „Wie Sie wissen, wurde es ja erst ein paar Tage später kritisch. Die Wunde am Bein Ihrer Tochter hatte sich offenbar infiziert, und nach weiteren zwei Tagen hatte sich die Infektion zu einer Blutvergiftung entwickelt.“ Während der Ausführungen des Arztes saß Knud unbeweglich da und beobachtete den nervösen Arzt.
„Das weiß ich doch alles schon, Doktor. Kommen Sie zur Sache.“
„Wir haben Ihre Tochter mit den wirksamsten Antibiotika behandelt, die uns zur Verfügung stehen, Herr Tranedal, aber sie haben nicht geholfen!"
Wie als Bestätigung, dass ihm auch das schon klar war, seufzte Knud tief und warf einen demonstrativen Blick auf seine Rolex. Der Arzt befand sich jetzt auf sicherem Terrain und ließ sich von Knuds Verhalten nicht verunsichern. Mit fester Stimme fragte er:
„Sagt Ihnen MRSA CC398 etwas, Herr Tranedal?”
„Mein Betrieb züchtet über 200.000 Schweine pro Jahr, natürlich ist es mir ein Begriff!“ Auch Knuds Stimme war schärfer geworden.
„Und ihre Tochter ist täglich ihre Runde durch die Schweineställen gegangen?“
„Selbstverständlich.“
„Litt sie in der letzten Zeit unter Infektionskrankheiten?“
„Sie war wie gewöhnlich gesund und fit.“
„Nicht ganz. Wir haben festgestellt, dass sie in den letzten Wochen ein Breitbandantibiotikum wegen einer hartnäckigen Gebärmutterentzündung eingenommen hat. Hat sie Ihnen nicht davon erzählt?“
Nach kurzem Schweigen antwortete Knud in einem abfertigenden Ton:
„Über so etwas haben wir uns nicht unterhalten, Doktor Nielsen. Aber was hat das mit ihrem… also, ihrem Tod…“ Er sank kurz in sich zusammen. „… mit ihrem Tod zu tun? Man stirbt doch wohl nicht an einer Gebärmutterentzündung?“
„Nein, eigentlich nicht. Es sei denn, die Antibiotikakur hat die ganze gesunde Bakterienflora zerstört, die normalerweise eine Infektion auf Grund von MRSA CC398 gar nicht erst aufkommen lassen würde.
 
*
 
Nach dem Mittagessen ging Knud alleine zur Familiengrabstelle des Gutes, nur gefolgt von seinem alten, von Rheuma geplagten Labrador Lucky. Gittas Grab war mit Blumensträußen und Kränzen in Herbstfarben bedeckt. Er setzte sich auf die Steinbank und starrte ins Leere. Der Hund hatte sich müde neben ihn gelegt. Es war nicht auszuschließen, dass der Herbstwind Schuld war, als eine einzige Träne seine Wange herunter rann.
Man stelle sich vor, dass es nur eines banalen Reitunfalls bedarf, um alle seine Pläne zunichte zu machen! Der ganze Sinn seines Lebens hing von Gitta und ihrem Glück ab. Und jetzt lag sie da unten! Es war unerträglich.
MRSA CC398! Ob ihm der Begriff etwas sagte?! Natürlich wusste er davon. Das Urteil des Arztes war klar: Gitta starb wegen einer Infektion mit MRSA CC398. Die Methicillin-resistenten Staphylokokkenbakterien, die die wissenschaftliche Bezeichnung MRSA CC398 tragen, werden in der Öffentlichkeit - vielleicht ein wenig zu Unrecht – „Schweinebakterien“ genannt. Die MRSA - Bakterien kommen auch in Krankenhäusern und Pflegeeinrichtungen vor, wo man sie seit einem Menschenalter bekämpfte. Im Gegenzug breiteten sie sich nun vor allem in den meisten dänischen Schweineställen aus. Die Laboruntersuchungen des Krankenhauses hatten bestätigt, dass die Bakterien, die Gitta umgebracht hatten, aus einem der Schweineställe von Gut Tranedal stammten, die von ihr verwaltet wurden.
Knud ließ seine Gedanken in die Vergangenheit schweifen.
Als Vorsitzender der dänischen Schweineproduzenten hatte er sich viele Gegner geschaffen, wenn nicht sogar direkte Feinde. Über viele Jahre hinweg war er für die Öffentlichkeit der Inbegriff für die rücksichtsloseste und kurzsichtigste Interessenvertretung wahrgenommen, die es im Land gab. Mit halben und dreiviertel Wahrheiten und rhetorischen Finessen hatte er für die Interessen seines Standes gekämpft. Er wurde regelmäßig zu Interviews in Fernsehen, Radio und Presse eingeladen, in der er seine aggressive, populistische Art zu debattieren auslebte und seine Gesprächspartner mit Lügen und Bulldozertechniken überfuhr. Als einer der größten Schweinezüchter des Landes stand er oft mitten in der Schusslinie. Viele erinnerten sich selbst nach vielen Jahren noch an seinen Auftritt in einer Fernsehsendung, in der er Umweltschützer und Wissenschaftler verhöhnte und lächerlich machte, die vor den Gefahren von MRSA warnten. Sie glaubten, dass die Antibiotikabehandlung eine tickende Zeitbombe, nicht nur im Land, sondern in der ganzen Welt war. Er beendete die Debatte mit einer arroganten Bemerkung, dass er es besser wüsste als diese links-intellektuellen Studenten und Politiken-Leser, und verließ wütend das Studio.
 
In diesen Jahren wurde immer mehr Mitbürgern klar, dass die existierende Landwirtschaft von dem, was sie in der Schule gelernt hatten, ziemlich weit entfernt war. Während sich der Anteil der Landwirtschaft am dänischen Bruttosozialprodukt ständig verringerte, ging dieser Erwerbszweig zu rein industriellen Methoden über. Die Landwirte (jetzt war es nicht mehr fein genug, sich Bauer zu nennen) benannten ihre Haustiere zu Produktionseinheiten um und behandelten sie auch als solche. Von industriell bestellten Äckern wurden Gülle und Giftstoffe in Seen, Flüsse und Fjorde gespült. Tierschutz wurde ein Fremdwort. Die Landwirtschaft führte sich auf, als ob ihnen das ganze Land gehören würde und sie selbst für die banalsten und natürlichen Eingriffe finanziell entlohnt werden sollten. Im Großen und Ganzen vermittelten die Bauern den Eindruck, die gierigste und rücksichtsloseste Berufsgruppe Dänemarks zu sein. Teufel nochmal! Es konnte doch nicht wahr sein, dass Naturschützer, Müsli-Ökos und abgedankte Hippies Recht hatten? Jetzt war er doch selbst jahrelang Schweinezüchter gewesen und war kaum einen Tag krank gewesen! Sollten seine eigene Überheblichkeit und Lobbyismus wirklich dazu beigetragen haben, dass seine geliebte Tochter viel zu früh gestorben war? Er konnte es einfach nicht glauben! In Knuds Kopf drehten sich verwirrende Gedanken im Kreis, als er in der Abenddämmerung nach Hause ging
 
 
Herunder har du en læseprøve på tysk. Den danske version finder du her.


 
 

DER VERTEIDIGUNGSMINISTER
FREITAG, DEN 29. NOVEMBER

Gute zwei Wochen später machten zwei Männer einen Spaziergang auf den breiten Wegen des Wildparks im Norden von Kopenhagen. Der eine war ein hochgewachsener, älterer Herr mit einer stahlgrauen Mähne, der andere ein kleiner, dicklicher, rotwangiger Mann in einem marineblauen Mantel. Es war windstill und schönes Wetter zum Spazieren gehen, an den Bäumen hingen keine Blätter mehr.
Von weitem konnte man erkennen, dass sie in ein intensives Gespräch vertieft waren, wobei der ältere offensiv wirkte, der marineblaue eher abwehrend. Ungefähr hundert Meter hinter ihnen folgten ihnen diskret zwei anonym aussehende Männer, die jedoch so auffällig unauffällig waren, dass sie sofort als Leibwächter des Ministers zu erkennen waren.
Knud hatte sich richtig ins Zeug gelegt: Es handelte sich um dänische Interessen von großer nationaler Bedeutung. Nicht bloß in Form von internationalem Prestige, sondern auch in bisher ungesehenen Summen, die ins Land kommen würden. Kurz gesagt ging es darum, dänischen Interessen Schutz zu bieten!
Der Minister hatte angebissen.
„Dennoch ist SanoDan eine private Firma. Du willst doch wohl nicht die dänische Flotte einsetzen?“
„Natürlich nicht, aber wir brauchen Schutz für ein ziviles Schiff, das durch politisch instabile Gewässer navigieren muss.“
„Und wer kommt dafür in Frage?“
„Dänische Elitesoldaten!“
„Die Kampftaucher? Kommt überhaupt nicht in Frage!“
„Nicht? Dann werde ich mich wohl an den Premierminister wenden müssen.“ Es war allgemein bekannt, dass Knud freundschaftliche Beziehungen zum Regierungschef pflegte.
„Ich werde in Erfahrung bringen, ob wir eine Ausnahme machen können. Aber keine Kriegsschiffe?“
„Nein, bestimmt nicht. Da, wo ich meinen Einfluss geltend machen kann, wird diese Hilfestellung nicht vergessen. Dafür werde ich sorgen.“
Die zwei Männer wendeten und gingen schweigend zurück zum Parkplatz jenseits der roten Pforte.

Oversat fra dansk af Elena Teuffer

 
 
Denne side er senest opdateret 8. februar 2019
 
 
Tilbage til indhold | Retur til hoved menu